Concessió d’ordres de llibertat condicional.

1944 abril

La vigília, 3 d'abril, el director general havia protagonitzat un acte igualment propagandístic en atorgar unes dues-centes ordres de llibertat condicional a la Presó Model d’homes. El propòsit de l’acte no era un altre que exaltar la “generositat del Caudillo” envers els seus antics enemics polítics condemnats a llargues penes.

En realitat, el devessall de decrets de reducció de penes i llibertats condicionals concedides pel règim a través de l’òrgan gestor de les presons espanyoles -el Patronato de Nuestra Señora de la Merced para la Redención de Penas por el Trabajo- havia començat ja l’any 1941.

Amb data del primer d'abril d’aquell any –d’especial simbolisme, perquè es tractava de la data oficial de "l’alliberament d’Espanya”- es va decretar l’excarceració dels condemnats i condemnades de “fins a dotze anys de presó” per “delictes de guerra”, això és, comesos amb anterioritat a l’1 d’abril de 1939.

Els successius decrets culminarien amb el molt publicitat del 9 d’octubre de 1945, pel qual el govern, “con amplio criterio de generosidad", va concedir l’indult total als “incursos en los delitos de rebelión militar” comesos de forma efectiva fins al primer d’abril de 1939, amb destacades excepcions. En qualsevol cas, el règim acabava amb l’anomenat  “problema penitenciari”, que no havia estat un altre que el de l’enorme congestió d’espais de presó, amb prop de tres-cents mil presos i preses i presoners de guerra a finals de 1940.

En el solemne acte de lliurament d’ordres de llibertat celebrat a la presó de Les Corts l’abril de 1944, el director general de Presons va estar acompanyat per la que llavors era la directora adjunta del centre María Luisa Contesti MacDonald, antiga funcionària de Presons republicana reciclada pel règim, així com també pel pare Martín Torrent, primer capellà de la Presó Model franquista.

El director general es va dirigir a les preses des d’un dels balcons de l’ edifici, com es pot veure a la següent fotografia de Carlos Pérez de Rozas.

En aquesta altra imatge, el director general apareixia presidint a les autoritats que componien la Comissió de Revisió i Investigació per a condemnades a penes de fins a vint anys, entre les que es podia reconèixer al capità Valenciano, en representació del capità general de Catalunya; al pare Martín Torrent; i a la mare superiora de les Filles de la Caritat, gestores de la presó.

Fonts:

AHCB-AF. Pérez de Rozas, CG /3.4-1944; Memoria del Patronato Central de Nuestra Señora de la Merced para la Redención de Penas por el Trabajo de 1945. Madrid, 1946; La Vanguardia Española, 04/04/1944; Llei de primer d'abril de 1941 (BOE, 01/04/1941); Decret de 9 d'octubre de 1945 (BOE, 20/10/1945); HERNÁNDEZ HOLGADO, F. (2005): "Carceleras encarceladas. La depuración franquista de las funcionarias de Prisiones de la Segunda República”, en Cuadernos de Historia Contemporánea. Universidad Complutense de Madrid, Vol. 7, 2005, pp. 271-290; MOLINA JAVIERRE, Pilar (2010): La presó de dones de Barcelona. Les Corts (1939-1959). Barcelona.