Joan Mercadé, Roda de Berà, 02.06.2011

Joan Mercadé (Teresa Rius Colet)

El testimoniatge de Joan Mercadé (Roda de Berà, 1935) és el d'un fill de presa. La seva mare, Teresa Rius Colet (Roda, 1912), va ser detinguda en 1939 quan intentava reunir-se amb el seu marit, Josep Mercadé Arall, que ja havia aconseguit escapar a França y que seria exterminat en el campo nazi de Mauthausen, subcamp de Gusen, en 1941.

Els seus records són els d'un nen de postguerra, que visitava la seva mare en Les Corts en companyia de la seva tieta. Després de romandre més d'any i mig a la presó, marginada per raons polítiques, Teresa no va aconseguir reconstruir la seva vida en Roda i va haver de tornar a Barcelona, on va entrar a treballar en una fàbrica tèxtil. Amb dotze anys, Joan es va reunir amb la seva mare i va començar a treballar i a estudiar un ofici. Als setze anys va entrar a treballar en una multinacional com a administratiu, fins a la seva jubilació.

Amb vint-i-cinc anys va viatjar a París a la recerca dels companys del seu pare en Mauthausen que havien aconseguit sobreviure. Gràcies a la xarxa informal de les antigues companyes de Teresa a la presó, la seva família va conservar durant dècades un important document: la transcipció de l'última carta que va escriure Carme Claramunt Barot, filla de Roda i veïna de Badalona, abans de ser afusellada en 1939.

Durant tots aquests anys va estar lligat a associacions i moviments catòlics, socials, catalanistes i polítics. Participa actualment en diferents associacions de moviment ciutadà i és soci fundador de l'associació republicana També Hi Som.

Només recentment, gràcies al contacte amb familiars de la Carme i a la intervenció de l'historiador Emili Ferrando, va aparèixer la carta original de capella de la Carme Claramunt, transcrita al document conservat per Joan.

El Joan, amb l'ajuda del seu fill Lluc Mercadé Romeu, va elaborar una semblança del seu pare per al projecte "El Libro Memorial Digital para los Muertos del CC de Mauthausen y sus Subcampos", del Memorial de Mauthausen.  El nom del Joan Mercadé Arall es recordat actualmente a la Sala des Noms del Memorial de Mauthausen.

Entrevista amb Joan Mercader, per Fernando Hernández. Càmera: Germán Scelso; So: Carolina Astudillo; Edició: Georgia Panagou.
Testimonis
Entrevista amb Joan Mercadé
Entrevista amb Joan Mercadé per Fernando Hernández Holgado (Roda de Berà, 02/06/2011)
Biografia i bibliografia