La presó de pas

La presó de pas

“Era una presó de pas. Dones de tota Espanya, entre elles nombroses madrilenyes, van passar per Les Corts de camí a altres penals" (Isabel Vicente, 1977)

 

GRANIT BLANC DE BUSTARVIEJO (MADRID)

ASSOCIACIÓ "LOS BARRACONES" I AJUNTAMENT DE BUSTARVIEJO

 

Per la presó de Les Corts passaven contínuament dones de camí a presons de compliment de pena com Girona o Palma de Mallorca. Van ser, per exemple, centenars les preses procedents de la presó madrilenya de Ventas que van passar per Les Corts, prèvia escala a la d’Oblatas de Tarragona, als anys quaranta.

Però a Les Corts també arribaven nombroses dones procedents de presons de partit de la província com Badalona, Manresa o Terrassa. Recentment s’ han publicat les biografies d’algunes d’aquestes dones, com les manresanes Anna Solà Sardans i Antonieta Feliú i Miró. En aquesta entrada adjuntem el llistat de preses procedents de Terrassa elaborat el 2021 por Rosa María Fernández Sansa.

 

L’Associació Los Barracones va néixer originalment amb l’ objectiu de recuperar la memòria i la història del destacament penitenciari franquista de Bustarviejo, a la serra madrilenya (1944-1952). 

En aquest vídeo podeu trobar informació sobre el destacament i la tasca desenvolupada per Los Barracones, així com el seu canal de Youtube.

Vista exterior del destacament. 2015
Cárrega de la pedra a la pedrera de Bustarviejo. Fernando Hernández 2019
Vista des d'una de les garites de vigilància. 2015
Inscripció a l'ampit d'una de les finestres. Fernando Hernández 2019