Càrrega de la pedra de Solsona, 2019. Foto Plataforma Monument Presó de Dones de Les Corts

Les altres dones

Van ser sobre tot altres dones (mares, àvies, germanes, filles) les que assistiren des de fora a les preses

 

PEDRA SORRENCA DE SOLSONA (LLEIDA)

CENTRE D’ESTUDIS LACETANS 
ASSOCIACIÓ MEMÒRIA I HISTÒRIA DE MANRESA

 

 

Van ser majoritàriament dones les que van assistir a les dones empresonades a Les Corts mitjançant visites i entrega de paquets: mares, àvies, filles, germanes. Es tracta d’una realitat extensible a l’experiència penitenciària femenina en general, sigui quina sigui l’època o el lloc..

És allò que, per a les presons franquistes, han recollit els testimonis conservats, com els de Soledad Real i Enriqueta Borrás, per posar un parell d’exemples. La historiografia ha pogut confirmar aquestes pràctiques a través de l’estudi dels llibres de visita o de paquets, com va fer l’historiador Ricard Vinyes amb la documentació de la presó central de Segovia els anys quaranta. 

Durant els darrers anys, diverses associacions s’han ocupat d’historiar la repressió franquista conjugant testimonis amb documents. Un dels millors exemples per a l’àmbit català és el portal memoria.cat, de l’Associació Memòria i Història de Manresa. El portal reuneix fins ara més de 70 webs amb milers de documents, fotografies i centenars de vídeos, memòries personals i testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició a Manresa.

Un altre exemple és el Centre d’Estudis Lacetans, creat l’any 1996 amb l’objectiu de preservar i difondre la memòria col·lectiva de la comarca catalana del Solsonès, lloc de procedència de la pedra del monument.

Inscripció relativa a la pedra de Solsona, 2019. Foto Plataforma Futur Monument Presó de Dones de Les Corts
Intervenció de dança de "La Caldera", sobre la pedra de Solsona, durant la inauguració del monument, 14 de desembre de 2019. Foto: www.barcelona.cat