Elección de la piedra de Sepúlveda, 2019. Foto Núria Ricart Ulldemolins

Les preses polítiques

Les preses polítiques hi fomentaren la solidaritat, l’aprenentatge i la resistència

 

CALCARENITA DE SEPÚLVEDA (SEGOVIA)

FORO POR LA MEMORIA DE SEGOVIA

 

Les pràctiques de solidaritat i d’autoformació política i cultural van ser fonamentals per a la supervivència de les preses polítiques. Es tractava de continuar la resistència antifranquista a l’interior de la presó, enquadrada cada militant en la seva organització respectiva: comunista, llibertària, socialista o nacionalista. Mitjançant “plantes”, celebracions clandestines de festes republicanes i vagues de fam es lluitava també contra la dictadura.

Però allò personal era també allò polític, i a l’inrevés. Es tractava de promoure la solidaritat i compensar la desigual situació de les preses mitjançant xarxes informals com les “comunes”, petits grups d’afinitat on una “mare” posava en comú els paquets de menjar i recursos rebuts per a cada una i els repartia en funció de les necessitats de cadascuna. Les tasques de formació cultural i política a càrrec de les preses més capacitades en alfabetització, idiomes o cultura política formaven també part del repertori d’accions de la presa política, orgullosa de la seva identitat resistent.

El Foro por la Memoria de Segoviaenquadrat en la Federació de Foros per la Memòria de l'Estat espanyol, va néixer amb l’objectiu de recordar i dignificar als segovians i segovianes víctimes -i resistents- del franquisme i del feixisme.

Dos dels seus components, Juan Carlos García Funes i Santiago Vega Sombría, van signar en el seu moment un il·luminador article sobre la llegendària vaga de fam organitzada per les preses polítiques a la presó central de Segovia el gener de 1949. Van participar en la vaga, i van ser represaliades per aquest fet, diverses de les preses catalanes de les que s’ha ocupat aquesta web, com Soledad Real o María Salvo.

El Foro s’ha ocupat també de recordar-les en les instal·lacions muntades a l’ edifici de l’ antiga presó, actualment La Cárcel_Segovia Centro de Creación.

Tria de la pedra de Sepúlveda, 2019. Foto Plataforma Futur Monument Presó de Dones de Les Corts
Acta de la Junta de disciplina de la presó central de Segovia, 27/01/1949. Archivo Centro Penitenciario de Segovia. Resaltat, el nom de Soledad Real com a colaboradora de la vaga de fam
Detall de la pedra de Sepúlveda i inscripció corresponent, 2019. Foto Foro por la Memoria de Segovia
Acta de la Junta de disciplina de la presó central de Segovia, 27/01/1949. Archivo Centro Penitenciario de Segovia. Resaltat, el nom de Maria Salvo com a inductora directa de la vaga de fam