Tall de la pedra de Macael (Almería).Núria Ricart, 2019

Nens i nenes de la presó

Centenars d’infants patiren, junt amb les seves mares, empresonament a Les Corts

 

MARBRE DE MACAEL (ALMERÍA)

ASOCIACIÓN CONTRA EL SILENCIO Y EL OLVIDO POR LA RECUPERACIÓN DE LA MEMORIA HISTÓRICA DE MÁLAGA

 

Els nens i les nenes no han deixat mai de ser la realitat oblidada -encara avui- de tota presó de dones. Si ja a l’etapa del correccional de dones republicà de Les Corts, el maig de 1938, eren trenta els infants tancats allí (amb 609 dones), l’estiu de l’ any següent, amb la presó provincial franquista, la xifra va pujar a quaranta tres (amb 1.806 dones), tots menors de dos anys. 

La presència d’infants amb les seves mares a la presó va representar sempre, segons els testimonis transmesos, un plus de sofriment. No pocs van emmalaltir i morir a la presó a causa de les pèssimes condicions higiènic-sanitàries dels primers anys de post-guerra.

Al costat d'aquesta realitat infantil, existia una altra també oculta: la dels nens i nenes més grans de dos anys separats de les mares, a qui podien visitar durant unes quantes hores seguides a la presó en tres ocasions molt concretes: les festivitats del dia de Reis, la Mare de Déu de la Mercè i la Verge del Carme. El règim aprofitava aquelles ocasions per a il·lustrar la seva presumpta bondat cap a les empresonades i les seves famílies en els reportatges fotogràfics de les seves publicacions oficials. 

Fundada l’any 2003, l’Asociación contra el Silencio y el Olvido por la Recuperación de la Memoria Histórica de Málaga es va proposar aconseguir la exhumació i dignificació de les restes mortals dels milers de persones executades pel franquisme a la ciutat. 

L’any 2014 es va procedir a la inauguració a l'antic cementiri d’un mausoleu amb les restes conservades. El març de 2019, la Associació va rebre la Medalla de la Ciutat de l’Ajuntament de Málaga.

La referència d’Almeria de la pedra pretén evocar també l’anomenada Desbandáel bombardeig per terra, mar i aire efectuat el febrer de 1937 contra la població civil que va intentar escapar de Málaga a Almería. 

 

Marbre de Macael en primer pla. Foto Fernando Hernández 2019
Festa de la Mercè. Memòria del Patronato de Redención de Penas por el Trabajo de 1949
Marbre de Macael en primer pla. Foto Plataforma Monument Presó de Les Corts 2019
Festa de la Mercè. Memòria del Patronato de Redención de Penas por el Trabajo de 1949. Foto Postius