Cehegin's stone Cutting, 2019. Photo Núria Ricart Ulldemolins

Repressió de gènere

Milers de dones hi patiren repressió política, física, moral i sexual

 

PEDRA CALCÀRIA DE CEHEGÍN (MURCIA)

ASSOCIACIÓ "ALUMBRA ALUMBRE" DE MAZARRÓN (MURCIA)

 

La repressió de les dones durant el franquisme va ser polièdrica: va incloure tant l’aspecte polític i social com el moral o sexual. Les presons femenines es van emplenar de dones que havien jugat un paper transgressor de la moral sòcio-sexual dominant i tradicional durant la guerra, tant pel seu enquadrament en organitzacions polítiques específicament femenines como Dones Lliures i Dones Antifeixistes, com pel treball militant desenvolupat a la rereguarda -en tallers, menjadors o hospitals-, com bé ha estudiat la historiadora Mary Nash.

Però és que, a més, en el cas de les dones detingudes per la seva actuació a favor de la República durant la guerra, les noves autoritats franquistes solien posar un especial accent en la seva inculpació per “raons morals”. Una opció sexual no normativa o una conducta presumptament “immoral” en l’ àmbit domèstic podien pesar greument sobre el seu processament.

L’Asociación Alumbra Alumbre va néixer a Mazarrón l’any 2014 amb l’objectiu de rescatar de l’ oblit els itineraris vitals dels mazarroners i les mazarroneres que van patir la derrota, l’exili, la deportació i la repressió en acabar la guerra civil. 

Una mazarronera emigrada a Santa Coloma de Gramenet l’any 1921, Julia Romera Yáñez, va ser empresonada i va morir a la presó de Les Corts. Militant de les Joventuts Llibertàries durant la guerra, va ser detinguda el 1939 i condemnada a cadena perpètua. Tenia vint-i-cinc anys quan va morir, víctima d’una tuberculosi, de les lesiones provocades pels les pallissses rebudes i de les deplorables condicions higienico-sanitàries del centre..

Alumbra alumbre ha volgut homenatjar-la amb aquesta pedra de color roig que recorda el de les mines -d’alum- de Mazarrón. En aquest enllaç ens parla sobre ella l’autor de la seva biografia, Ángel Sody de Rivas.

Tria de la pedra de Cehegín. Foto Núria Ricart Ulldemolins
Mural de homenatge a Julia Romera Yáñez, Mazarrón, 2016. Foto Alumbra Alumbre
Descobriment de la placa del Passatge de Julia Romera per l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, 2016, amb la presència del seu familiar José María Guerra
Pedra de Cehegín en primer pla. Foto Plataforma Futur Monument de Les Corts