Repressió de gènere
Milers de dones hi patiren repressió política, física, moral i sexual
PEDRA CALCÀRIA DE CEHEGÍN (MURCIA)
ASSOCIACIÓ "ALUMBRA ALUMBRE" DE MAZARRÓN (MURCIA)
La repressió de les dones durant el franquisme va ser polièdrica: va incloure tant l’aspecte polític i social com el moral o sexual. Les presons femenines es van emplenar de dones que havien jugat un paper transgressor de la moral sòcio-sexual dominant i tradicional durant la guerra, tant pel seu enquadrament en organitzacions polítiques específicament femenines como Dones Lliures i Dones Antifeixistes, com pel treball militant desenvolupat a la rereguarda -en tallers, menjadors o hospitals-, com bé ha estudiat la historiadora Mary Nash.
Però és que, a més, en el cas de les dones detingudes per la seva actuació a favor de la República durant la guerra, les noves autoritats franquistes solien posar un especial accent en la seva inculpació per “raons morals”. Una opció sexual no normativa o una conducta presumptament “immoral” en l’ àmbit domèstic podien pesar greument sobre el seu processament.
L’Asociación Alumbra Alumbre va néixer a Mazarrón l’any 2014 amb l’objectiu de rescatar de l’ oblit els itineraris vitals dels mazarroners i les mazarroneres que van patir la derrota, l’exili, la deportació i la repressió en acabar la guerra civil.
Una mazarronera emigrada a Santa Coloma de Gramenet l’any 1921, Julia Romera Yáñez, va ser empresonada i va morir a la presó de Les Corts. Militant de les Joventuts Llibertàries durant la guerra, va ser detinguda el 1939 i condemnada a cadena perpètua. Tenia vint-i-cinc anys quan va morir, víctima d’una tuberculosi, de les lesiones provocades pels les pallissses rebudes i de les deplorables condicions higienico-sanitàries del centre..
Alumbra alumbre ha volgut homenatjar-la amb aquesta pedra de color roig que recorda el de les mines -d’alum- de Mazarrón. En aquest enllaç ens parla sobre ella l’autor de la seva biografia, Ángel Sody de Rivas.