La presó de Les Corts

La presó barcelonina de Les Corts (1936-1955), originàriament correccional general femení de la Generalitat de Catalunya, va quedar transformada al 1939, amb el triomf franquista, en una presó superpoblada en que es van arribar a amuntegar gairebé dos milers de dones i més de quaranta nens i nenes, procedents de diversos racons de la geografia catalana i espanyola. A totes elles està dedicat aquest web, com un lloc de virtual de memòria, amb una selecció de testimonis i diverses fonts visuals i documentals en format digital dirigit de manera especial a les noves generacions, com a nova forma de difusió del coneixement històric.

Memòries

Durant la llarga etapa de l'oblit franquista -i també després-, la història de la presó de Les Corts va aconseguir sobreviure en un lloc intangible: el record dels seus supervivents. El fet que aquestes supervivents fossin dones, roges i expresoneres no va fer sinó compactar entorn seu aquell cèrcol de silenci, perpetuat també durant la Transició i després. Perquè aquelles dones van recordar, van parlar i van escriure les seves vivències, és pel que avui podem evocar aquella presó com a espai de resistència contra la dictadura i, per tant, patrimoni democràtic actual.

Participació

Desaparegut des de fa dècades l'antic edifici, només des de 2019 l'anomenat Espai de Memòria de la Presó de Dones de Les Corts recorda aquelles vivències en el seu antic solar. Tant el monument, fruit d'un llarg procés participatiu, com aquesta web -des de 2006- s'han anat nodrint de la tasca de moltes persones, des de familiars de presoneres fins a veïnes de barri o activistes de moviments socials. Perquè el que va significar la presó de Les Corts forma part del patrimoni democràtic de tots i de totes, sempre en construcció gràcies a les vostres aportacions i informacions.