Des-vandalització i més homenatges

2016 maig

 

La nit del 10 de juny de 2016 els cinc tòtems o monòlits instal·lats l’any 2014 van ser vandalitzats, (es va intentar cremar i arrencar els vinils) amb la cremada i intent d’arrencar els vinils. El districte de Les Corts i la Plataforma Futur Monument van denunciar el fet.

De manera unitària, es va activar un pla de neteja col·lectiu entès com una activitat més del procés participatiu. En poc temps, els vinils van ser reposats.

L’acció va derivar en un documento audiovisual: Des-vandal, un procés per a un monument, de Noelia Paz, presentat l’octubre de 2016, que va venir a resumir la trajectòria del procés participatiu fins al moment.  

Van participar en la peça membres de la Plataforma i actrius com Maica BarrosoAna Turpin i Luisa Gavasa, a més de l’escriptora Silvia Romero.

 

El Vuit de Març de 2017 va ser homenatjada Tomasa Cuevas Gutiérrez, presa a Les Corts l’any 1945 i gran recuperadora de la memòria històrica femenina. Per a aquest fi es va organitzar l’itinerari «Les Corts Feminista» en el que es van posar en valor les contribucions de dones que han donat nom a carrers o marcat l’esdevenidor d’alguns barris.

A través de les rutes, el perímetre de la presó, entès com a límit territorial i també com a lloc simbòlic d’un espai de repressió aïllat, va anar adquirint cada vegada més significació.

 

Per aquesta raó, la Plataforma va organitzar una intervenció col·laborativa i "artivista" consistent en pintar —tant a nivell de calçada com de vorera— el límit estricte de l’espai.

El Catorze d’Abril de 2018 la homenatjada seria Isabel Vicente, militant comunista empresonada a Les Corts l’any 1941.

La Plataforma va col·laborar en els actes organitzats per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) i l’Ajuntament de Barcelona, que va incloure la inauguració del Passatge Isabel Vicente, al barri de Gràcia.