Ingrés d’ Otília Castellví: les preses “antifeixistes”

1937 agost

Aquest mateix dia 21 van ingressar la sogra i la cunyada d’Otília, també del POUM -Carme Llorenç Nualart i Antonia Sardà Llorenç- així com també la internacionalista alemanya Eva Laufer, del KPD(O), Oposició del Partit Comunista Alemany.

Eva, que tenia 25 anys quan la van detenir, havia tornat del front de guerra d’Aragó, on havia estat treballant al servei d’ambulàncies.

Totes van ser detingudes sota el subterfugi de “desafecció al règim”. Segons el seu propi testimoni, Eva havia estat detinguda al domicili del dirigent poumista Andreu Nin, que havia estat segrestat –i fet desaparèixer- al juny.

A la presó van començar a conviure tant preses polítiques “antifeixistes” i “preses socials” -detingudes a causa de vagues i conflictes laborals-, com preses d’ideologia de dretes, a més de preses comunes. En aquell temps, segons la documentació penitenciària, a Les Corts hi havia fins a 84 preses, entre detingudes, processades amb judici o sense i “governatives” que eren les empresonades a canvi del pagament d’ una multa, generalment per pràctiques de prostitució.  

Una setmana després d’Otília va ingressar a Les Corts l’ austríaca Katja Julia Lipschütz, més coneguda com a Katia Landau, companya de Kurt Landau, dirigent comunista dissident col·laborador del POUM, “desaparegut” després de ser arrestat el 23 de setembre.

El 24 d’octubre va amenaçar amb declarar-se en vaga de fam en el termini de vuit dies en demanda d’ aclariment sobre la desaparició del seu home, així com també sobre la seva situació, ja que portava prop de quatre mesos retinguda.

Una vegada començada, altres preses poumistes i internacionalistes  -Otília i Antònia entre elles- es van solidaritzar amb ella i es van sumar a la vaga, i van exigir també la regularització de la seva situació com a recluses.

Fonts: ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA (ANC), Generalitat de Catalunya (Segona República), 1-1-T-7016, 7122, 5865; Fons Bosch i Gimpera, 2.10.01 y 2.10.02.

CASTELLVÍ, Otília (2003): De les txeques de Barcelona a l’Alemanya nazi. Barcelona;  EISENCHITZ, Eva (1999): “A German Communist in the Spanish Civil War”, en What Next?, nº 13, [2020.12.30]; LANDAU, Katja (1988): “Stalinism in Spain”, en Revolutionary History, Vol. 1, nº 2,  [2020.12.30]; NELLES, D.; PIOTROWSKI, H.; LINSE, U., y GARCÍA, C. (2010): Antifascistas alemanes en Barcelona (1933-1939). El grupo DAS: sus actividades contra la red nazi y en el frente de Aragón. Barcelona; TASIS, Rafael (1990): Les presons dels altres. Records d’un escarceller d’ocasió. Barcelona.