Projecte "La Presó Invisible"

2012 setembre

Durant els mesos de setembre i octubre de 2012, ACMe va presentar al barri de Les Corts el projecte multidisciplinar de memòria "La presó invisible", amb el suport del Ministeri de la Presidència del govern d’ Espanya i l’Ajuntament de Barcelona.

En diferents llocs del districte -la seu del districte i els centres cívics de Les Corts i Can Deu-, es va desplegar una agenda d’activitats a partir de tres eixos: una mostra de cinema documental, unes jornades de debat de tres dies i una instal·lació artística.

La televisió local de Barcelona, BTV, i la Xarxa Ciudadana de Les Corts es van fer ressò de l’esdeveniment.

A la taula titulada "Herències (de la presó)",  hi van participar Carolina Astudillo, autora del curt De monstruos y faldas; Jordi Guixé, d’ACMe; Candela Figueras i Elisabet Cros, autores del documental Executada; i Llibertat Canela, filla de la presa llibertària Francisca Conejero.

Les jornades van ser inaugurades per la historiadora Isabel Segura, i al final de la seva conferència es va representar l’obra Silenci 39.1, a càrrec de la companyia Microtroupe.

A la segunda jornada hi van intervenir: les historiadores Pilar Molina Javierre, autora de la tesi doctoral La Presó de Dones de Barcelona. Les Corts (1939-1959);i Conxita Parcerisas Estruch, de l'Associació Memòria i Història de Manresa l’Associació Memòria i Història de Manresa; i l’escriptora Rosa Sala Rose, autora de La penúltima frontera. Fugitivos del nazismo en España (2011).

 

A la tercera jornada hi van intervenir: l’historiador Ricard Vinyes Ribas (Universitat de Barcelona); Llum Ventura Gil, ex-consellera del Districte de Ciutat Vella; Adela Angelet Gomà, representant de l’Associació de Veïns i Veïnes de Les Corts; i Núria Ricart Ulldemolins, professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, investigadora en Art i Disseny Públic.

 

Des del 6 al 29 d’ octubre va estar exposada la instal·lació artística "La Presó Invisible" al  centre cívic de Can Deu, al districte de Les Corts. Obra de Pável Durán i Fernando Hernández, estava formada de material divers: des de fotografies antigues del geòleg veí del barri Marià Faura o del fons de l’Arxiu del Districte de Les Corts, fins a imatges d’ arxius familiars de les preses. També va oferir la projecció de fragments de diversos documentals.

 A l’acte d’inauguració van assistir Llibertat Canela i Flora Dora, filles respectivament de Francisca Conejero i Serafina Martí, empresonades a Les Corts.