Reconeixements

2015 maig

L’Ajuntament de Barcelona va atorgar la Medalla de Honor al grup promotor o Plataforma Futur Monument Presó de Dones de Les Corts en reconeixement de la seva tasca de recuperació de la memòria històrica del barri i del seu compromís en favor de la pau i la justícia social.

Aquest mateix any va obtenir la Menció Especial del Premi Aurora Gómez a la lluita feminista en l’àmbit laboral, atorgada per la Fundació Cipriano García de CC.OO.

 

A partir del 8 de març de 2016, els tòtems o monòlits de la instal·lació provisional van començar a cobrir-se de teles de colors simbòlics per a commemorar alguns dies determinats.

Es van commemorar així determinades jornades, com el Dia de la Dona Treballadora o el Catorze d’Abril, la celebració de la qual el 2016 va adquirir la forma d’ homenatge a l’antiga presa de Les Corts i lluitadora antifranquista Maria Salvo Iborra.

L’activitat va començar amb un trajecte per la ciutat en la segona edició del Bus Memòria, recollint a dones implicades en la recuperació de la memòria dels districtes de Sant Martí i Nou Barris, així com del municipi de Sant Adrià de Besòs. 

En arribar a Les Corts, es va iniciar un recorregut pels diferents senyals que identificaven la desapareguda presó de dones. A cada un dels espais es van portar a terme parlaments de representants de la societat civil. Finalment, al peu dels monòlits, es va retre homenatge a Maria Salvo, lluitadora antifranquista presa a Les Corts entre 1939 i 1941, que va passar un total de setze anys seguits a les presons franquistes.