Socialitzant la memòria i la història

2006 novembre

El novembre de 2006, l'associació ACMe (Associació per la Cultura i la Memòria de Catalunya) va presentar un portal multimèdia sobre la memòria i la història de la presó de dones de Les Corts, amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya: www.presodelescorts.org.

Pretenia amb això fundar un “lloc de memòria” virtual basat en fonts orals, escrites i visuals, a l'antic solar ocupat ara, en bona part, per uns grans magatzems.

ACMe recollia d'aquesta manera el testimoni de la iniciativa defensada durant anys per la militant llibertària Enriqueta Borrás Mateu, filla de la cenetista Rosita Mateu -el testimoni de la qual seria incorporat posteriorment a la galeria de testimonis del web- d'instal·lar una placa en record de les preses –amb les seves filles i els seus fills- que van habitar la presó.

 

ACMe va produir l'any següent l’ obra de teatre Silenci.39.1 a càrrec de la companyia Microtroupe i va obrir una via de col·laboració amb Historaula, Associació de Professorat d'Història Oral en el Aula de Catalunya, que va aportar una maleta pedagógica formada per diverses unitats didàctiques destinades a alumnat d'E.S.O i Batxillerat, que es podien descarregar a la web.

Amb un format de conferència seguida d’una obra de teatre, i amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, la peça va ser representada l'any 2008 als IES Joan d'Àustria, de Barcelona (17.11.2008); Bernat el Ferrer, de Molins de Rei (12.12.08), i  l'Escola Intermunicipal de Sant Sadurní d'Anoia (16.12.08), per a alumnat d’E.S.O. i Batxillerat.

 

L'any 2012, i gràcies aquesta vegada a una subvenció del Ministeri de la Presidència, Silenci 39.1 es va representar als IES Mediterrània de Castelldefels (16.3.2012) i Joan Maragall de Barcelona (3.4.2012);  i novament a l'Escola Intermunicipal de Sant Sadurní d'Anoia (7.5.2012) i a l'IES Montserrat de Barcelona (15.6.2012), sempre amb el suport del personal docent del grup Historaula.

 

L'any 2008 ACMe va produir el documental Memòria de Les Corts, de Marc Almodóvar i Ramon Bochaca, amb les intervencions de les antigues preses Soledad Real i Maria Salvo, i va  col·laborar en el rodatge del documental De Monstruos y faldas, de la cineasta Carolina Astudillo. 

La banda madrilenya LABOCA va compondre l'any 2008 diverses temes de música hip hop a partir de testimonis gravats d'antigues preses i músiques populars de l’època.

LABOCA va dedicar dos temes a la presó de Les Corts. Per al primer es va basar en els testimonis de les militants comunistes Maria Salvo i Soledad Real, sobre la presó dels anys quaranta. En el segon tema va utilitzar el testimoni de la militant anarquista Joaquina Dorado, que va ingressar a Les Corts en una època posterior, des del 1948 fins el 1953.

En cada un dels temes, LABOCA va treballar amb acords de cançons de les dues èpoques: la copla Tatuaje (Manuel Quiroga y Rafael de León, 1941) i el pasdoble ¡Ay mi sombrero!  (Ramón Perelló y Genaro Monreal, 1948).